Zserbó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája


A töltelékhez:

A mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés:

  1. A meglangyosított tejet összekeverjük 1 teáskanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztben elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat. Hozzáadjuk a sót, a megmaradt cukrot, a felfuttatott élesztőt, valamint a tojássárgájákat, és alaposan összedolgozzuk az egészet. Az így kapott tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd folpackba csomagolva mindegyiket 1 órán keresztül kelesztjük.
  3. A töltelékhez összekeverjük a darált diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A kajszibarack lekvárt simára keverjük.
  4. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a megkelt tésztákat kb. 30 × 40 cm-es téglalapokká. Elosztjuk két tésztalapon a lekvárt és a diós tölteléket, egymásra helyezzük őket, ezután befedjük az utolsó lappal.
  5. A zserbót tepsibe tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
  6. A csokimázhoz sűrű szirupot főzünk a cukorból és 1 dl forró vízből. A tűzről levéve beleszórjuk a felaprított étcsokoládét, és kevergetve hagyjuk felolvadni. Ha kihűlt, de még folyós, belekeverünk 1/2 teáskanál vizet és a villával felvert tojásfehérjét.
A mázat a süti tetejére simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felszeletelve kínáljuk.
A mázat a süti tetejére simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felszeletelve kínáljuk.