Flódni
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1/2 csomag élesztő
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 3 db tojássárgája
- kb 1,2 dl hideg víz
Az almás töltelékhez:
- 1 kg alma
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg mazsola
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
A diós töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak reszelt citromhéj
- 1 dl víz
A mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 8 dkg porcukor
- 1 tasak reszelt narancshéj
- 1,2 dl víz
A szilvás töltelékhez:
- kb 40 dkg sűrű szilvalekvár
A kenéshez:
- 1 db tojássárgája
Elkészítés:
Tészta:
A lisztben elkeverjük az élesztőt, és hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra
vágott vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a vizet, és konyhai
robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává összedolgozzuk. Frissen tartó
fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Almás töltelék:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé
kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük a mazsolával, a citromlével és a fahéjjal,
majd közepes lángon, kevergetve puhára pároljuk. Végül annyi zsemlemorzsát
keverünk hozzá, amennyi felszívja az összes nedvességet. Hagyjuk kihűlni.
Diós töltelék:
A darált diót, a porcukrot és a citromhéjat egy lábasban összekeverjük,
hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.
Mákos töltelék:
A darált mákot, a porcukrot és a narancshéjat egy lábasban összekeverjük,
hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük. Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve). Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve).
A pihentetett tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen mindet 20x30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. 3 darabot sütőpapírral bélelt tepsibe (30x40 cm) helyezünk, villával megszurkáljuk, a sütő középső részébe toljuk, és világos aranyszínűre sütjük. Sütési idő: kb. 6-8 perc
Összeállítás:
Az előkészített tepsibe (20x30 cm) egy nyers tésztalapot helyezünk,
megszurkáljuk villával, és elsimítjuk rajta a mákos tölteléket. Erre egy sült
tésztalapot helyezünk, amelyen elsimítjuk a diós tölteléket. Ráhelyezünk megint
egy sült tésztalapot, és elsimítjuk rajta az almás tölteléket. Rátesszük az
utolsó sült tésztalapot, és elkenjük rajta a sűrű szilvalekvárt. Végül ráhelyezzük az
utolsó nyers tésztalapot, lekenjük a kevés hideg vízzel elkevert
tojássárgájával és megszurkáljuk villával. A tepsit a sütő középső részébe
toljuk, és a süteményt megsütjük. Sütési idő: kb. 45-50 perc. A süteményt a tepsiben, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Szeletekre vágva
tálaljuk. A legjobb, ha szeletelés előtt egy éjszakát pihentetjük a süteményt.