Flódni

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1/2 csomag élesztő
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • kb 1,2 dl hideg víz

Az almás töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg mazsola
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa

A diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak reszelt citromhéj
  • 1 dl víz

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tasak reszelt narancshéj
  • 1,2 dl víz

A szilvás töltelékhez:

A kenéshez:

  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Tészta:
A lisztben elkeverjük az élesztőt, és hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat és a vizet, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává összedolgozzuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

Almás töltelék:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé kinyomkodjuk. Egy lábasba tesszük a mazsolával, a citromlével és a fahéjjal, majd közepes lángon, kevergetve puhára pároljuk. Végül annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, amennyi felszívja az összes nedvességet. Hagyjuk kihűlni.

Diós töltelék:
A darált diót, a porcukrot és a citromhéjat egy lábasban összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.

Mákos töltelék:
A darált mákot, a porcukrot és a narancshéjat egy lábasban összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, és pár perc alatt összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.

A sütőt előmelegítjük. Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve). Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve).

A pihentetett tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen mindet 20x30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. 3 darabot sütőpapírral bélelt tepsibe (30x40 cm) helyezünk, villával megszurkáljuk, a sütő középső részébe toljuk, és világos aranyszínűre sütjük. Sütési idő: kb. 6-8 perc

Összeállítás:
Az előkészített tepsibe (20x30 cm) egy nyers tésztalapot helyezünk, megszurkáljuk villával, és elsimítjuk rajta a mákos tölteléket. Erre egy sült tésztalapot helyezünk, amelyen elsimítjuk a diós tölteléket. Ráhelyezünk megint egy sült tésztalapot, és elsimítjuk rajta az almás tölteléket. Rátesszük az utolsó sült tésztalapot, és elkenjük rajta a sűrű szilvalekvárt. Végül ráhelyezzük az utolsó nyers tésztalapot, lekenjük a kevés hideg vízzel elkevert tojássárgájával és megszurkáljuk villával. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. Sütési idő: kb. 45-50 perc. A süteményt a tepsiben, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Szeletekre vágva tálaljuk. A legjobb, ha szeletelés előtt egy éjszakát pihentetjük a süteményt.