Lekváros palacsinta


Hozzávalók:

- 20 dkg finomliszt

- 1 csipet só

- 1 evőkanál cukor

- 2 db tojás

- 3 dl tej

- 2 evőkanál étolaj

- 1,5 dl hideg szódavíz

- eperlekvár

Elkészítés:

  1. Keverőtálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, a cukrot, majd a tojásokat, végül a tejet, és kézi habverővel csomómentesre keverjük.
  2. Amikor sima a palacsintatészta, hozzáadjuk az étolajat, és ezzel is alaposan elkeverjük. Végül hozzáöntjük a szódát (vagy ásványvizet) és jól eldolgozzuk. Az elkészült tésztát letakarva legalább 30 percig pihentetjük.
  3. A palacsintasütőt felmelegítjük. Amikor forró, kevés étolajat öntünk a serpenyőbe, ecsettel elkenjük, majd a megkevert palacsintatésztát merőkanál segítségével a serpenyőbe adagoljuk. (Ha kell, a serpenyőt mozgatjuk, hogy a tészta szépen elterüljön.)
  4. A palacsintát pirulásig sütjük, majd egy spatula segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Figyeljünk arra, hogy ha szükséges, de legalább 4-5 palacsinta sütése után, étolajjal újra kenjük meg a serpenyőt.
  5. Az elkészült palacsintákat eperlekvárral megkenjük, majd feltekerjük. Tányérra rendezzük, és porcukorral megszórva kínáljuk.