Meggyes pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 12 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 üveg meggylekvár
  • 2 evőkanál cukor
  • fahéj

A tetejére:

  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés

  1. Az omlós meggyes pite elkészítéséhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával. Annyi tejfölt adjunk hozzá, amennyit felvesz, hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk.
  2. A töltelékhez a meggylekvárt összekeverjük a fahéjjal, a cukorral, a rummal, majd félretesszük.
  3. A tésztát elfelezzük, téglalap alakúra nyújtjuk, majd az első réteg tésztát beletesszük a 20x20cm-es tepsibe. Megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és elosztjuk rajta a meggyes tölteléket. Megszórjuk egy kis fahéjas cukorral, majd beborítjuk a másik tésztával. Villával alaposan megszurkáljuk, lekenjük a tojásfehérjével, és 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Miután kihűlt, szépen szeletelhető.